Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Ετοιμάζεται για πόλεμο η Γερμανία;
Φωτ. EPA / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι αναλύσεις μυστικών υπηρεσιών για τη ρωσική πολεμική παραγωγή, τα τρωτά σημεία της ΕΕ και η ιστορική στροφή του Βερολίνου, πρέπει να ερμηνευθούν υπό το φως των αλλαγών ισορροπίας στα σύνορα της Ρωσίας με τη νατοϊκή συμμαχία.

Δεν έχουν περάσει πολλά 24ωρα από το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild που αποκάλυψε ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) όσο και οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr) εκτιμούν, σε εκθέσεις τους, ότι η Ρωσία κινείται προς την κατεύθυνση ενός ευρείας κλίμακας πολέμου με το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας σταθερά τη στρατιωτική της ισχύ και αντιμετωπίζοντας τη Δύση ως στρατηγικό αντίπαλο.

Στον απόηχο αυτών των διαρροών απόρρητων αναλύσεων (με αντίστοιχα δημοσιεύματα σε Süddeutsche Zeitung, WDR και NDR) σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία θα έχει αναπτύξει, το πολύ έως το 2030, τις υποδομές που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ενός συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας, το περιοδικό Der Spiegel αναρωτιέται σήμερα για το κατά πόσο η Γερμανία αλλά και υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται για μία μεγάλη πολεμική σύρραξη.

Με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που αποτέλεσε καταλύτη για κατακόρυφες αυξήσεις στους αμυντικούς προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο, με τις κυβερνήσεις να αντιδρούν στη σκιά μιας πιθανής υπαρξιακής απειλής, το γερμανικό περιοδικό έθεσε το καίριο ερώτημα: Είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ειρήνη μέσα από μια διαδικασία εκτεταμένου επανεξοπλισμού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο παλιός - νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ξαναχτίζουν γέφυρες επικοινωνίας…

Η Γερμανία, η οποία παραδοσιακά απέφευγε τις μεγάλες στρατιωτικές επενδύσεις, πλέον δεσμεύει τεράστια κονδύλια για την ενίσχυση της Bundeswehr, σε μια στροφή που θεωρείται ως «ιστορική», με έναν προϋπολογισμό-μαμούθ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των ένοπλων δυνάμεων.

Τα τρωτά σημεία και η κατάσταση της Ρωσίας

Παράλληλα, και άλλες χώρες της Ε.Ε. ακολουθούν προς την ίδια κατεύθυνση, ενισχύοντας την άμυνά τους και σύμφωνα με το Spiegel, η αμυντική βιομηχανία ετοιμάζεται για πρωτόγνωρα επίπεδα παραγωγής, τα μεγαλύτερα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά σημεία αδυναμίας: Η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε τομείς όπως η αντιπυραυλική άμυνα, η κυβερνοασφάλεια και η δορυφορική τεχνολογία. «Εδώ και δεκαετίες, βασιζόμασταν σχεδόν αποκλειστικά στις ΗΠΑ», σχολιάζει το περιοδικό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πιέζει για μεγαλύτερη ενοποίηση στον τομέα της άμυνας, προτείνοντας τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς όπλων και αυξημένη χρηματοδότηση για κοινά εξοπλιστικά προγράμματα. Παρά ταύτα, οι απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών διίστανται σε μία περίοδο που υπηρεσίες ασφαλείας, όπως η μυστική υπηρεσία της Λιθουανίας (VSD) για παράδειγμα, εκτιμά ότι η Ρωσία προς το παρόν δεν είναι σε θέση να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περιορισμένων στρατιωτικών ενεργειών εναντίον επιλεγμένων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Τέτοιες κινήσεις, αναφέρει σχετική έκθεση έκθεση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν «τεστ» για το κατά πόσο η Συμμαχία είναι πρόθυμη να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα.

Η γερμανική BND επίσης εκτιμά πως το 75% των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν σταθμεύσει κοντά στις χώρες της Βαλτικής έχουν μετακινηθεί στην Ουκρανία, ωστόσο το ρωσικό πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία εξακολουθούν να διατηρούν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επαναπροσανατολιστούν προς τα σύνορα με το ΝΑΤΟ και, ήδη, στη Μούρμανσκ, η Ρωσία έχει αποστείλει πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας υπερκαλύπτει πλέον τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία, παράγοντας μεγαλύτερο όγκο εξοπλισμού.

Έως το 2026 το προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προβλέπεται να αυξηθεί στα 1,5 εκατ. άτομα ενώ οι στρατιωτικές υποδομές και οι δυνάμεις κοντά στα σύνορα με το ΝΑΤΟ αναμένεται να ενισχυθούν κατά 30% έως 50%.

Si vis pacem, para bellum, «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», κατά την αρχαία συμβουλή, αλλά η αλήθεια είναι πως για πόλεμο προετοιμάζονται και όσοι θέλουν πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ