Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΙ «ΝΑ ΜΗ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΡΟΛΟΙ»
- 01.04.25 12:57

Φθάνει, έφθασε λοιπόν η Liberation Day – η 2α Απριλίου, προσεκτικά επιλεγμένη ώστε να μην είναι Πρωταπριλία! – ανακοινωμένη από τον πρόεδρο Τραμπ και πανηγυρικά βαφτισμένο ώστε να υποδεχθεί την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος δασμών και ανταποδοτικών τελών, με τους οποίους θεωρεί ότι θα χτιστεί σε νέα βάση το παγκόσμιο εμπόριο. Οι αγορές δείχτηκαν έως τώρα δύσπιστες, οι χώρες της Δύσης – κυριότατα της ΕΕ – ανήσυχες. οι αρχικοί στόχοι – Καναδάς, Μεξικό – πέρασαν σε (ήπιες) αντιδράσεις.
Εν τω μεταξύ, πάντως, ας καταγραφεί η αναφορά του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις «λίγες χώρες που χτίζουν ψηλούς τοίχους γύρω από μικρές αυλές». Θα μπορούσε να έχει την ρίζα της σε Αγγλο οικονομικό φιλόσοφο του 18ου αιώνα, αντιμαχόμενο τον μερκαντιλισμό της Γαλλίας (ή και των Άγγλων γαιοκτημόνων), όσο κι αν η διατύπωση θα έκανε τον αληθινό προκάτοχό του Ντένγκ Χσιάοπινγκ να χαμογελάει (όταν η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη και η ήδη μητρόπολη των 18 εκατομμυρίων Σεντσέν ήταν ακόμη ψαροχώρι), τον δε Πρόεδρο Μάο να σχολιάζει για το ποιητικό του ύφους…
Η ΚΙΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων ζητώντας τους να στηρίξουν…
Το γεγονός όμως ότι ο πρόεδρος Σι αυτό το ανέφερε μπροστά σε δυο ντουζίνες διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων/πολύ μεγάλων διεθνών εταιριών – από Fed Ex μέχρι Mercedes ή HSBC – εκ των οποίων αρκετοί είχαν παραβρεθεί και στην ορκωμοσία Τραμπ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως και η επισήμανση ότι «κινήσεις εναντίον των αρχών της οικονομίας (…) λειτουργούν εις βάρος των υπερκείμενων ανοιχτών αγορών». Κατέληγε δε ο – συγκριτικά με τον Αμερικανό ομόλογό του υπέρμαχος της οικονομικής (έως τώρα) ορθοδοξίας – Κινέζος Πρόεδρος: «Ελπίζουμε ότι θα αντισταθείτε στις οπισθοδρομικές εκείνες κινήσεις που πάνε να γυρίσουν πίσω το ρολόι».
Αν είναι αλήθεια ότι η έκφραση «είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς!» – αποτελεί για τους Κινέζου κατάρα, τότε η 2α Απριλίου 2025 αληθινά θα είναι η αρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας φάσης της παγκόσμιας οικονομίας. Και πολύ επικίνδυνης, άλλωστε.