Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΚΙΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Η Κίνα χρειάζεται τις πολυεθνικές
Φωτ. EPA / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων ζητώντας τους να στηρίξουν την παγκόσμια τάξη επενδύοντας στην χώρα του.

Στοιχεία συμβουλίου «πολέμου» είχε η συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Πεκίνο, με φόντο την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Ο Σι ζήτησε ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των επιχειρήσεων στη διατήρηση της διεθνούς σταθερότητας: «Οι πολυεθνικές φέρουν ευθύνη για την υποστήριξη της παγκόσμιας τάξης», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τη χώρα του ως έναν «ασφαλή και σταθερό επενδυτικό προορισμό» διαβεβαιώνοντας πως «η επένδυση στην Κίνα είναι επένδυση στο μέλλον».

Στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, παρόντες ήταν περισσότεροι από 40 υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του διεθνούς επιχειρείν, μεταξύ αυτών ο Ray Dalio (Bridgewater Associates), ο Bill Winters (Standard Chartered) και ο Steve Schwartzman (Blackstone Group) με τον Σι να επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Πεκίνου πως δίνει ίσες ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές, ειδικά όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς δημοσίων προμηθειών.

Το κλίμα σε διεθνές επίπεδο ωστόσο παραμένει, αυτονοήτα, τεταμένο από τον Ιανουάριο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα κατά 20%, επικαλούμενος την εμπλοκή του Πεκίνου στην κρίση φαιντανύλης. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των κινεζικών δασμών, υπό την προϋπόθεση ότι η ByteDance θα προχωρήσει στην πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ.

Παρά την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ε.Ε., οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος διμερής εμπορικός εταίρος της Κίνας και ο Σι υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου: «Πρέπει να εργαστούμε για τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η αποσύνδεση (decoupling) δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης κορυφαία στελέχη του Πολιτικού Γραφείου, όπως ο Τσάι Τσι, ο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι και ο αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ, καθώς και επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου και Οικονομικού Σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNBC, επτά ξένοι επιχειρηματίες τοποθετήθηκαν πριν από το τελικό σχόλιο του Κινέζου προέδρου που φέρεται να σχολίασε ξεχωριστά τη θέση κάθε ομιλητή, ανάλογα με τις σχέσεις που διατηρεί το Πεκίνο με την εκάστοτε εταιρεία.

Σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή των ΗΠΑ Steve Daines, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, στην πρώτη επίσημη επαφή Αμερικανού πολιτικού με το Πεκίνο μετά την έναρξη της νέας θητείας Τραμπ. «Ήταν το πρώτο βήμα για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των Προέδρων Σι και Τραμπ», δήλωσε ο Daines στη Wall Street Journal. Στη συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ανώτατα στελέχη των FedEx, Pfizer, Cargill, Qualcomm και Boeing, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχειρήσεων ΗΠΑ–Κίνας, Sean Stein.

Ο Λι κάλεσε σε ενίσχυση της συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από έναν εμπορικό πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ