Ο ΑΠΛΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ WARREN BUFFETT ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
- 23.04.25 09:42

Οι επενδυτές ζουν σε «ενδιαφέροντες καιρούς»: Την περασμένη Δευτέρα, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,4% καθώς μικροί και μεγάλοι «παίκτες» προσπαθούσαν να κινηθούν ασφαλώς, με φόντο την επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ και τις αιχμές για πιθανή απόλυσή του, σε περίπτωση η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια. Η απόλυση Πάουελ θα ήταν πρωτοφανής και, σύμφωνα με τον ίδιο, παράνομη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά οι απειλές από τον Λευκό Οίκο στάθηκαν αρκετές για να ταράξουν την αγορά. Την Τρίτη, οι μετοχές ανέκαμψαν μεν κατά 1,5% νωρίς το πρωί αλλά συνολικά, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, είχαν καταλήξει σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 14,5% από τις καλύτερες ημέρες του Φεβρουαρίου.
«Το να επενδύει κανείς στο χρηματιστήριο αυτή την εποχή μοιάζει με τρενάκι του τρόμου» σχολιάζει το αμερικανικό CNBC, θυμίζοντας στους επενδυτές την προσέγγιση που πρότεινε ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway και θρύλος των επενδύσεων, Warren Buffet.
«Ένας απλός κανόνας καθορίζει τις αγορές μου: Να φοβάσαι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται», έγραφε σε άρθρο του στους New York Times το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Για τον Buffett, οι επενδύσεις είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ και αν οι στόχοι ενός επενδυτή είναι μακρόπνοοι με ορίζοντα δεκαετιών, η φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθήσουν είναι σχετικά πιο απλή: «Όταν ο φόβος των άλλων ρίχνει τις μετοχές, συνέχισε να επενδύεις — σε ένα ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο — σε τιμές ευκαιρίας».
Η στρατηγική αυτή αποδίδει χάρη στη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των αμερικανικών επιχειρήσεων, αφού οι δυνάμεις που ρίχνουν τις αγορές είναι συνήθως παροδικές, όπως παρατηρούσε και το 2008: «Οι φόβοι για τη μακροχρόνια ευημερία των υγειών επιχειρήσεων του έθνους δεν έχουν νόημα. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στα κέρδη, όπως πάντα. Αλλά οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες θα καταγράφουν ρεκόρ κερδών σε 5, 10 και 20 χρόνια από τώρα».
Στην «καρδιά» της bear market 2007–2009, όταν ο S&P 500 είχε χάσει πάνω από 50%, οι επενδυτές πανικοβάλλονταν και πουλούσαν. Τότε ήταν που ο Buffett έγινε «άπληστος» και μετακίνησε το χαρτοφυλάκιό του — που έως τότε ήταν επικεντρωμένο στα ομόλογα — προς τις αμερικανικές μετοχές. Ο χρόνος κύλησε, οι επιχειρήσεις ανέκαμψαν και οι μετοχές έπιασαν νέα υψηλά.
«Μακροπρόθεσμα, τα νέα για την αγορά θα είναι καλά», προέβλεπε το 2008. «Στον 20ό αιώνα, οι ΗΠΑ πέρασαν δύο παγκόσμιους πολέμους και άλλες τραυματικές και δαπανηρές στρατιωτικές συγκρούσεις, τη μεγάλη Ύφεση, χρηματοπιστωτικές κρίσεις, ενεργειακές κρίσεις, πανδημία γρίπης και την παραίτηση ενός ντροπιασμένου προέδρου. Κι όμως, ο Dow ανέβηκε από τις 66 μονάδες στις 11.497».