Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΟΤΕ
- 02.12.24 02:46

Ένα νέο αιματηρό κεφάλαιο γράφεται τα τελευταία 24ωρα στη Συρία, σηματοδοτώντας την αναζωπύρωση ενός εμφυλίου πολέμου που επισήμως δεν είχε λήξει ποτέ.
Μέσα σε λίγες ημέρες, ένας καινοφανής συνασπισμός ανταρτών εξαπέλυσε αιφνιδιαστική έφοδο κατακτώντας σχεδόν ολόκληρο το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, καταφέρνοντας να ανακτήσει εδάφη για πρώτη φορά από το 2016.
Η νέα οργάνωση αποτελεί φυσικά μετεξέλιξη του παλαιότερου βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, στην οποία μετέχουν πλέον και οργανώσεις Σύρων ανταρτών που εν πολλοίς απολαμβάνουν τη στήριξη της Τουρκίας. Ορμητήριο της οργάνωσης είναι η επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των δυνάμεων που αντιτίθενται στο καθεστώς.
Οι σύμμαχοι είναι απασχολημένοι
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες», αλλά η αλήθεια είναι πως η επίθεση των ανταρτών, που είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα, την κατάληψη μίας σημαντικότατης στρατιωτικής βάσης ανατολικά του Χαλεπιού, συνάντησε από ελάχιστη έως μηδαμινή αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο έδαφος.
Μόνο με μεγάλη καθυστέρηση, συριακά και ρωσικά μαχητικά ενέτειναν τους βομβαρδισμούς εναντίον των δυνάμεων στη βόρεια Συρία, ενώ οι αντάρτες φαίνεται πως θέλουν να εκμεταλλευτούν τη διεθνή συγκυρία, όπου οι βασικότεροι σύμμαχοι του Ασαντ, η Ρωσία και το Ιράν, είναι απασχολημένοι με δικές τους, μεγαλύτερες και άμεσες συγκρούσεις.
Αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει παρουσιαστεί στον πρόεδρο Άσαντ τα τελευταία οχτώ χρόνια, καθώς ο νέος συνασπισμός ανταρτών έχει καταλάβει στρατηγικά σημεία στο Χαλέπι, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, ενισχύοντας τη θέση του την Κυριακή σε στρατηγικής σημασίας περιοχές. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ανακοίνωση της συριακής στρατιωτικής διοίκησης, που ανέφερε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις «ενέτειναν τα πλήγματα σε θέσεις τρομοκρατών και γραμμές ανεφοδιασμού, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς».
Ωστόσο, είτε το παραδέχονται είτε οι συριακές δυνάμεις, η επικράτηση της αντίστασης στο Χαλέπι περιπλέκει σημαντικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αντεπίθεση, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του συριακού υπουργείου Άμυνας.
Ο Άσαντ παρουσιάστηκε βέβαιος πως η Συρία, «με τη στήριξη των συμμάχων και φίλων της, είναι ικανή να εξαλείψει την απειλή και να ξεπεράσει κάθε πρόκληση, όσο έντονες κι αν είναι οι επιθέσεις των τρομοκρατών», σε δηλώσεις που ερμηνεύτηκαν και ως έμμεση απαίτηση για περισσότερη βοήθεια.
Μετά την επίθεση στο συριακό έδαφος, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Άσαντ, στην πρώτη συνάντηση του Σύρου προέδρου με ξένο αξιωματούχο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση. Σύμφωνα με τη συριακή προεδρία, ο Ασαντ τόνισε υποδεχόμενος τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τη σημασία της «υποστήριξης από τους συμμάχους» για την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αναγνώρισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «δύσκολη», εκτιμώντας ωστόσο πως «η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τους αντάρτες, όπως έκανε και στο παρελθόν».
(Αν)ισορροπία δυνάμεων
Η επίθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη των ανταρτών εδώ και αρκετά χρόνια, σε έναν πόλεμο όπου οι γραμμές του μετώπου παρέμεναν αμετάβλητες από το 2020. Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης που συντηρείται εδώ και 13 χρόνια, και που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους εξαναγκάζοντας σχεδόν 6,8 εκατομμύρια πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη χώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις σε διεθνή κλίμακα.
Ο Άσαντ αδυνατεί να ελέγξει περίπου το 30% της Συρίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο διαφόρων δυνάμεων της αντίσασης και ξένων στρατευμάτων. Σχεδόν 900 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στη βόρεια Συρία, μακριά από το Χαλέπι, με σκοπό να αποτρέψουν την περαιτέρω αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους. ΗΠΑ και Ισραήλ, πραγματοποιούν περιστασιακές επιθέσεις στη Συρία κατά των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών ομάδων. Η Τουρκία επίσης διατηρεί στρατεύματα στη Συρία ασκώντας επιρροή στον ευρύ συνασπισμό των δυνάμεων της αντίστασης που έχει επιτεθεί στο Χαλέπι.