Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΣΤΡΕΣ; ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Πώς μπορούμε να νικήσουμε το χρόνιο στρες; Οι χρυσοί κανόνες των ειδικών
Φωτ. Patrick Schneider / Unsplash
Ψυχαναλυτές και ψυχολόγοι εξηγούν πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, εφαρμόζοντας μικρές αλλά κρίσιμες αλλαγές.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τρόπους αντιμετώπισης του άγχους σημειώνουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, διεθνώς. «Ακούω ολοένα και περισσότερους ασθενείς να μου λένε ότι είναι πιο στρεσαρισμένοι από ποτέ — και, κυρίως, χωρίς να μπορούν να δουν φως στο τούνελ», δηλώνει η Δρ. Νέχα Τσόντχαρι, ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, με διπλή ειδίκευση, στο CNBC, σχολιάζοντας πως η ραγδαία αύξηση αυτών των αναζητήσεων δεν είναι απλώς ένα ακόμα στατιστικό φαινόμενο, αλλά αντανακλά το μέγεθος της κρίσης στρες για μία μερίδα της κοινωνίας.

Η ίδια, ως επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Modern Health, αποδίδει εν μέρει αυτή την έξαρση άγχους σε παράγοντες όπως η οικονομική ανασφάλεια, το τοξικό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και ο συνεχής «βομβαρδισμός» των ανθρώπων με πληροφορίες.

Ακόμα κι όταν η πίεση από τις παγκόσμιες εξελίξεις είναι έντονη, η καθημερινότητα απαιτεί κανονικότητα: λογαριασμοί, υποχρεώσεις, οικογένεια. Ακόμα και θετικές αλλαγές —όπως ένας γάμος, μια προαγωγή ή η γέννηση ενός παιδιού— μπορούν να γίνουν πηγή άγχους. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκηνικό υπάρχει και μια θετική ένδειξη: «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους διαχείρισης του άγχους σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της ψυχικής τους υγείας και επιδιώκουν να την προστατεύσουν», λέει η Τσόντχαρι.

Μικρές, ρεαλιστικές λύσεις που κάνουν τη διαφορά

Σύμφωνα με την Τσόντχαρι και την ψυχοθεραπεύτρια Κάθριν Σμέρλινγκ, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αποδοχή: να αναγνωρίζουμε τι μπορούμε να ελέγξουμε και τι όχι. «Το να υπάρχουν παράγοντες άγχους που δεν μπορούμε να αποφύγουμε είναι απλώς μέρος της ζωής», επισημαίνει η Τσόντχαρι. «Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό».

Αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε, ωστόσο, είναι η δική μας αντίδραση και για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί προτείνουν μερικές απλές δραστηριότητες, ασκήσεις και μεθόδους όπως:

  • Ένας περίπατος στον ήλιο, έστω και σύντομος

  • Εξάσκηση στον διαλογισμό

  • Χρόνος με φίλους ή αγαπημένους συγγενείς

  • Δημιουργία μιας προσωπικής playlist μουσικής

  • Μια τηλεφωνική συνομιλία με ένα έμπιστο πρόσωπο

  • Καλλιέργεια υγιών συνηθειών: άσκηση, ποιοτικός ύπνος, σωστή διατροφή

  • Συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την Τσόντχαρι, είναι να βρει κανείς μια προσέγγιση που να «χωράει» στην καθημερινότητά του χωρίς να προσθέτει επιπλέον πίεση. «Η καλύτερη μέθοδος αποφόρτισης είναι αυτή που μπορείς πράγματι να εφαρμόσεις. Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, αρκεί να είναι εφικτή». «Ξεκινήστε με κάτι μικρό, κάτι που να είναι εφαρμόσιμο», τονίζει η ίδια. «Κάντε το συνήθεια. Οι μεγάλες αλλαγές στην ψυχική υγεία ξεκινούν συχνά από μικρές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ