ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ «ΤΟΞΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- 20.02.25 11:24

Έναν «οδηγό επιβίωσης» απέναντι σε συμπεριφορές που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται θετικές, αλλά έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, συνέταξε το Harvard Business Review σε μία ανάρτησή του που συγκέντρωσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον στο LinkedIn.
Το πνεύμα αισιοδοξίας είναι χρήσιμο στη διοίκηση μιας εταιρείας αλλά όταν η «υπερβολική θετικότητα» υποβαθμίζει πραγματικές ανησυχίες ή αρχίζει να μοιάζει με σόου, μπορεί να οδηγήσει σε επικοινωνιακή αποσύνδεση εργαζομένων που ίσως αισθάνονται απογοητευμένοι ή νιώθουν ότι οι προβληματισμοί τους δεν εισακούονται.
Το HBR συνοψίζει μερικά σημάδια που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και κυρίως να μας κινητοποιήσουν ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διάβρωση:
Υποβάθμιση προβλημάτων. Όταν ένας συνάδελφος επισημαίνει ένα πρόβλημα, η απάντηση «Θα πάνε όλα καλά» ή «Μην το σκέφτεσαι υπερβολικά» μπορεί να φαίνεται υποστηρικτική, αλλά ενδέχεται να ερμηνευθεί και ως απόρριψη ή έλλειψη προσοχής. Αντί γι’ αυτό, ακούστε και αναγνωρίστε τις ανησυχίες του.
Προκατάληψη εις βάρος των σκεπτικιστών. Αν θεωρείτε όσους εκφράζουν ανησυχίες ως αρνητικούς ή υπερβολικά επικριτικούς, μπορεί με τη στάση σας να αποθαρρύνετε την ειλικρίνεια στις συζητήσεις. Το εποικοδομητικό feedback, ακόμα και όταν είναι επίπονο, είναι απαραίτητο για την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της ομάδας.
Η εμμονή με τη θετική πλευρά των γεγονότων. Φράσεις όπως «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» συχνά ακούγονται ανειλικρινείς, ακόμα και υποτιμητικές, και μπορούν επίσης να προκαλέσουν χάσματα στην επικοινωνία που να αποδειχθούν επιζήμια. Οι άνθρωποι χρειάζονται να αισθάνονται ότι τους ακούν, όχι ότι τους «προσπερνούν».
Η βιασύνη στην εξεύρεση λύσεων. Η πρόταση πιθανών λύσεων πριν κατανοήσετε πλήρως την εικόνα ενός συναδέλφου μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ότι δεν ακούγεται. Μερικές φορές, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χώρο για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους πριν στραφούν στην αναζήτηση λύσεων.
Η υπερβολική θετικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεχής προβολή μιας εξιδανικευμένης, αισιόδοξης εικόνας στο διαδίκτυο, ειδικά σε επαγγελματικούς χώρους, μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες και πίεση. Αντί γι’ αυτό, αναζητήστε αυθεντικές σχέσεις που θα προωθήσουν μία συνειδητή κουλτούρα σεβασμού στον χώρο εργασίας.