Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ 70 ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ 40
- 07.04.25 11:27

Μπορεί η διατροφή μας στα 40, 50 και 60 να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας στα 70; Μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ απαντά καταφατικά — και με εντυπωσιακά δεδομένα.
Σε μία τιτάνια έρευνα, επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία 100.000 Αμερικανών για έως και 30 χρόνια, καταγράφοντας λεπτομερώς τις διατροφικές τους συνήθειες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, μόλις το 9,3% είχε φτάσει στα 70 χωρίς χρόνιες παθήσεις (όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθεια) και χωρίς προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Η απουσία τέτοιων προβλημάτων σε αυτή την ηλικία, ορίστηκε ως «υγιής γήρανση» και οι λίγοι τυχεροί είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό τους της διαχρονική προσήλωση σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Η μελέτη αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων σε σχέση με οκτώ γνωστά πρότυπα υγιεινής διατροφής — από τη μεσογειακή διατροφή και τη DASH, μέχρι τη φυτοφαγική. Όλα αυτά τα πρότυπα εστιάζουν στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, καλών λιπαρών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Αντιθέτως, υψηλή κατανάλωση τρανς λιπαρών, σακχαρούχων ροφημάτων και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης.
Η Dr. Leana Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών και ειδικός υγείας του CNN, εξηγεί σε αφιέρωμα του αμερικανικού μέσου ότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν ως «καμπανάκι» για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία. Η επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών – όπως τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης – αποτελεί επένδυση στην υγεία του μέλλοντος. Το ψάρι και τα άπαχα κρέατα μπορούν να ενταχθούν σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο, αλλά τα αλλαντικά, τα τηγανητά και τα έτοιμα γεύματα καλό είναι να αποφεύγονται.
Αν και η μελέτη εστίασε στη μέση ηλικία, η Dr. Wen τονίζει πως τα οφέλη μιας καλής διατροφής ισχύουν σε κάθε ηλικία. Ακόμα κι αν κάποιος ξεκινήσει να τρώει υγιεινά στα 50, δεν είναι αργά. Η αλλαγή συνηθειών μπορεί να φέρει ουσιαστική βελτίωση στην υγεία και τη μακροβιότητα. Η έμφαση δίνεται εξίσου στο τι τρώμε, αλλά και στο τι πρέπει αποφεύγουμε: αναψυκτικά με ζάχαρη, φρουτοποτά, επεξεργασμένα snacks και έτοιμα φαγητά θα πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα αν θέλουμε να προσβλέπουμε σε βαθιά αλλά και καλά γεράματα.