Η «ΜΥΣΤΙΚΗ» STARTUP ΤΗΣ GOOGLE ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΑΙ
- 10.04.25 12:45

Η όχι και τόσο «διάσημη» Isomorphic Labs είναι μια εταιρεία που γεννήθηκε στα εργαστήρια της DeepMind, τον περίφημο βραχίονα τεχνητής νοημοσύνης της Google. Όμως δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη startup: η Isomorphic δημιουργήθηκε με μια σχεδόν επιστημονικής φαντασίας αποστολή: να αξιοποιήσει την AI για να επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων και να «λύσει» το πρόβλημα των ασθενειών σε παγκόσμια κλίμακα.
Η ιδέα γεννήθηκε το 2020, όταν η DeepMind παρουσίασε το AlphaFold2, ένα σύστημα AI ικανό να προβλέπει με ακρίβεια τη δομή πρωτεϊνών – ένα επιστημονικό επίτευγμα που έλυσε ένα βιολογικό αίνιγμα 50 ετών. Ήταν η σπίθα για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Τον Νοέμβριο του 2021, με την υποστήριξη της Google, ο Colin Murdoch, τότε επικεφαλής επιχειρηματικής στρατηγικής της DeepMind, και ο ιδρυτής της Ντέμης Χασάμπης αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Isomorphic Labs.
Από το σκάκι και την τεχνητή νοημοσύνη, στη βιοϊατρική επανάσταση
Ο Χασάμπης, ένα πρώην παιδί-θαύμα στο σκάκι και πλέον «ιππότης» του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μια από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες στην τεχνητή νοημοσύνη. Έχοντας ιδρύσει τη DeepMind το 2010 και πουλήσει την εταιρεία στη Google λίγα χρόνια αργότερα, παραμένει στο τιμόνι και των δύο εγχειρημάτων — της DeepMind και της Isomorphic.
Η νέα startup παρέμεινε στο παρασκήνιο για καιρό, με τους υπεύθυνους να αποφεύγουν σκόπιμα τη δημοσιότητα. Το 2022 η ομάδα αριθμούσε μόλις λίγα άτομα και λειτουργούσε από προσωρινά γραφεία στο King’s Cross του Λονδίνου. Σήμερα απασχολεί πάνω από 200 ειδικούς, από γενετικούς επιστήμονες έως μηχανικούς AI.
Το AlphaFold3 και η υπόσχεση μιας νέας εποχής
Την Τετάρτη, η Isomorphic και η Google DeepMind παρουσίασαν το AlphaFold3 και το έθεσαν στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας για μη εμπορική χρήση. Το νέο σύστημα μπορεί να προβλέπει όχι μόνο τη δομή πρωτεϊνών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα μόρια της ζωής — από το DNA έως το RNA. Πρόκειται για ένα άλμα που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην ανακάλυψη φαρμάκων.
Ταυτόχρονα, η Isomorphic ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό την ηγεσία της Thrive Capital, με συμμετοχή του GV (πρώην Google Ventures) και της ίδιας της Alphabet. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος αλλά και τις έρευνες για tailor made φάρμακα.
ΝΤΕΜΗΣ ΧΑΣΑΜΠΗΣ: ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να είναι υπεράνθρωπα γρήγορα και έχουν πρόσβαση σε ασύλληπτο, για…
Η φαρμακευτική έρευνα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα: κατά μέσο όρο απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια και πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την έγκριση ενός νέου φαρμάκου. Με τη βοήθεια της AI, η Isomorphic φιλοδοξεί να μειώσει τόσο τον χρόνο όσο και το κόστος αυτής της διαδικασίας. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας όπως η Eli Lilly και η Novartis. Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να αποφέρουν στην Isomorphic έσοδα έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό τα δικαιώματα από πωλήσεις μελλοντικών φαρμάκων.
Ένα φιλόδοξο όραμα για την υγεία
Ο Χασάμπης, εκτιμά ότι η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι «ίσως η σημαντικότερη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης»:
«Έχουμε πλέον ένα καταπληκτικό εργαλείο, ικανό να ξεκλειδώσει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια των ασθενειών και να μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε. Η ιδέα ενός μέλλοντος όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και καλύτερα είναι αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο.»