ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ;
- 20.03.25 12:10

Την τελευταία τριετία το άτμισμα έχει σημειώσει εκρηκτική άνοδο και η αυξανόμενη δημοφιλία του καταγράφεται σχεδόν σε κάθε μελέτη, με μια πρόσφατη σφυγμομέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποτυπώνει πως περίπου ένας στους δέκα ενήλικες έχει υιοθετήσει τη συνήθεια.
Παρότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται γενικά πιο ασφαλή από τα συμβατικά και συχνά προτείνονται ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος, έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 8% των ενήλικων «υπέρμαχων» του ατμίσματος δεν είχαν καπνίσει ποτέ, πριν στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τις αμέτρητες ποικιλίες γεύσεων.
Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Metropolitan του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί, υπό συνθήκες, να είναι εξίσου επιβλαβή με το κάπνισμα.
Η βασική διαφορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ο τρόπος πρόσληψης της νικοτίνης, η οποία εισπνέεται σε μορφή ατμού μέσω της θέρμανσης ενός υγρού που περιέχει προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά συστατικά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, και οδηγεί σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων και βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι κίνδυνοι για τους συστηματικούς χρήστες είναι οι ίδιοι με εκείνους των καπνιστών. «Οι καπνιστές τείνουν να καπνίζουν ένα τσιγάρο και, όταν τελειώσει, πρέπει να ανάψουν ένα νέο για να συνεχίσουν. Με το άτμισμα, όμως, η διαδικασία είναι συνεχής και είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσες εισπνοές έχει κάνει κανείς. Επιπλέον, το άτμισμα είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, όπου το κάπνισμα είναι κοινωνικά μη αποδεκτό. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας χρήσης», εξήγησε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Mirror η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Maxime Boidin, ειδική στην καρδιακή αποκατάσταση.
Παρόλο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) υποστηρίζει ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι δεν είναι ακίνδυνο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν ουσίες, των οποίων οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν προς το παρόν άγνωστες.
Οι γιατροί εκφράζουν φόβους ότι οι χρήστες που ξεκίνησαν το άτμισμα σε νεαρή ηλικία δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πνευμονοπάθειες, οδοντικά προβλήματα και ακόμη και καρκίνο.
Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη, οι οποίοι είχαν παρόμοιο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τακτικά τεστ στρες, ώστε να αξιολογηθεί η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων τους και η ροή αίματος στον εγκέφαλο. Για 12 ώρες πριν από κάθε τεστ, επιτρεπόταν να καταναλώνουν μόνο νερό και απαγορευόταν η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το κάπνισμα και η σωματική άσκηση.
Σύμφωνα με την Δρ. Boidin, το τεστ μεσολαβούμενης διαστολής (FMD) έδωσε ανησυχητικά αποτελέσματα. Τα αιμοφόρα αγγεία των ατμιστών εμφάνισαν τις ίδιες βλάβες με εκείνα των καπνιστών, αδυνατώντας να διασταλούν σωστά – μια σχεδόν βέβαιη ένδειξη μελλοντικών σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επιπλέον, άλλες εξετάσεις έδειξαν ότι η ροή αίματος στον εγκέφαλο των καπνιστών και των ατμιστών ήταν εξίσου ανεπαρκής, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών δυσλειτουργιών.
«Όταν εισάγετε αυτό το μείγμα μετάλλων και χημικών στον οργανισμό σας, δεν μπορείτε να περιμένετε να μη συμβεί τίποτα», σημειώνει η ίδια. «Το μοναδικό όφελος του ατμίσματος είναι να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Αν όμως συνεχίσουν να ατμίζουν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο».