ΤΑ DATING APPS ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ
- 27.03.25 11:17

Η GenΖ μεγάλωσε με το Διαδίκτυο «στο χέρι» και είναι σχεδόν συνομήλικη με τα social media αλλά το γεγονός αυτό δεν την έκανε πιο κοινωνική, αντίθετα καταγράφει υψηλότατα ποσοστά μοναξιάς. Επιχειρώντας να επιλύσουν αυτή την παραδοξότητα, πολλά dating apps που σχεδιάστηκαν για φέρνουν κοντά αγνώστους με τη βοήθεια του ίντερνετ, στρέφονται τώρα σε κάτι πολύ πιο «αναλογικό» για να βοηθήσουν: την πραγματική επαφή.
Η Hinge, μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές γνωριμιών παγκοσμίως, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα ξοδέψει (σ.σ. επενδύσει) ένα εκατομμύριο δολάρια για τη διοργάνωση δωρεάν ή οικονομικά προσιτών κοινωνικών εκδηλώσεων στο Λονδίνο. Η πρωτοβουλία αυτή, στο πλαίσιο του προγράμματος One More Hour, έχει στόχο να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να συνδεθούν με φυσικό τρόπο, έξω και πέρα από τις οθόνες.
Οι εκδηλώσεις θα είναι θεματικές: φαγητό, φύση, λογοτεχνία και άλλες δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν ως αφορμές για γνωριμίες χωρίς το άγχος της ερωτικής πρόθεσης.
«Η Gen Ζ πέρασε τα πιο κρίσιμα χρόνια της – την εφηβεία και τα πρώτα της φοιτητικά βήματα – σε μια πανδημία και σε καραντίνα», δήλωσε στο CNBC η Jackie Jantos, επικεφαλής marketing της Hinge. «Η τεχνολογία κυριαρχεί στη ζωή τους, αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να εξαφανίσουμε τα εμπόδια και να τους φέρουμε κοντά, πρόσωπο με πρόσωπο».
Σύμφωνα με έρευνα της Hinge στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 85% των νέων της Gen Ζ δηλώνει πως νιώθει μοναξιά. Ιδιαίτερα οι νέοι με χαμηλό εισόδημα αναφέρουν ότι βιώνουν έντονη απομόνωση. Πάνω από τους μισούς ζητούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε οικονομικές κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ η πλειονότητα αναγνωρίζει το άγχος ως βασικό εμπόδιο στη δημιουργία σχέσεων.
Το πρόβλημα φυσικά δεν περιορίζεται στη Βρετανία αλλά αναδεικνύεται σε διεθνές επίπεδο. Έρευνα της Meta-Gallup σε 142 χώρες έδειξε ότι οι ηλικίες 19-29 είναι πιο επιρρεπείς στη μοναξιά σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Μόνο το 43% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι δεν νιώθει μοναξιά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνω των 65 είναι 57%.
Η ειρωνεία είναι πως τα ίδια τα dating apps φαίνεται πως επιτείνουν το πρόβλημα. Έρευνα του Forbes στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πάνω από το 75% των Gen Z χρηστών δηλώνει εξουθενωμένο από τη χρήση εφαρμογών όπως το Tinder, το Bumble και το Hinge. Ο λόγος; Δεν βρίσκουν άτομα γι ουσιαστικές σχέσεις και νιώθουν πως σπαταλούν χρόνο. Αντανακλώντας αυτό το κλίμα, οι χρήστες μειώνονται. Σύμφωνα με την Ofcom, από τον Μάιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, το Tinder έχασε σχεδόν 600.000 χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Hinge πάνω από 130.000 και το Bumble 368.000.
Ως απάντηση, κι άλλες εφαρμογές στρέφονται στις εκδηλώσεις που απαιτούν φυσική παρουσία. Το Bumble IRL διοργανώνει ήδη events με θεματικές τη μουσική, τη γυμναστική και τον εθελοντισμό, ενώ το Grindr συνεργάζεται με φεστιβάλ στο Λονδίνο για queer-friendly παραστάσεις. Παράλληλα, εμφανίζονται νέες εφαρμογές όπως το TimeLeft και το Cliq, που ενθαρρύνουν δείπνα και συναντήσεις με αγνώστους.
«Οι κοινωνικές δεξιότητες της Gen Ζ έχουν ατροφήσει», σημειώνει ο Josh Penny, διευθυντής κοινωνικών δράσεων της Hinge. «Η πανδημία, τα smartphones και η εξαφάνιση χώρων – όπως καφέ, βιβλιοθήκες και πάρκα – περιόρισαν τις ευκαιρίες φυσικής επαφής» κατά τη διάρκεια των lockdown. «Όταν ακόμα και το να βγεις έξω έχει κόστος, η απομόνωση είναι σχεδόν αναπόφευκτη».
Γι’ αυτό και οι δραστηριότητες παίζουν τόσο σημαντικό και «αγχολυτικό» ρόλο. «Δεν λες σε κάποιον “έλα να κάνεις φίλους”, που μπορεί να είναι τρομακτικό. Του λες “έλα να κάνεις σερφ, να έρθεις σε επαφή με την ποίηση ή skateboarding” – και κάπως έτσι, η κοινωνική επαφή γίνεται φυσικά», καταλήγει ο Penny, δείχνοντας πως το μέλλον του dating είναι… το παρελθόν – μακριά από την οθόνη, στον φυσικό κόσμο και την «πραγματική ζωή».